Fysioterapi – Hvad får du for dine penge? Dinosauren eller Rolls-Roycen?

Har du smerter i kroppen, hovedpine eller nedsat bevægelighed? Har du være igennem et fysioterapeutisk behandlingsforløb eller flere? Og er resultatet udeblevet, eller er du kun delvist forbedret? Hvis du kan sige ja til ovenstående spørgsmål og føler, at du kan krydse afprøvet af ved fysioterapi, og du derfor søger anden steds for at få hjælp til at få det bedre. Måske er det den rigtige beslutning men kun måske.

Selvom fysioterapeut er en beskyttet titel, og det giver dig en sikkerhed om et grundniveau i forståelse for kroppen og behandling, så er du ikke garanteret at du får behandling efter best practise eller effekt. Man kan sige, at titlen fysioterapeut er det samme som et kørekort. Der er mange der har et, men det er ingen garanti for alle kører lige godt eller holder sig opdateret med deres køreevner og færdselsreglerne. Det er heller ikke en garanti, at fysioterapeuten har mange års erfaring, at han/hun er dygtig, og har fulgt med udviklingen i behandling. Du kan derfor have været uheldig, at have fået mange ineffektive behandlinger hos en dinosaur, i stedet for at få en effektiv hos en Rolls-Royce model som har fulgt med tiden.

Som patient kan man være tilbøjelig til at skyde skylden på fysioterapeuten for ikke at være så dygtig som muligt, og for ikke kontinuerligt at forøge sin viden ved kurser, gennemgang af best practice via studier osv. Men det er efter min mening ikke fair. For det første skal vi fysioterapeuter selv betale vores kurser, og selvom vi bliver dygtigere, så får vi stadig det samme i løn eller mindre, fordi vi bliver mere effektive og derved har færre behandlinger pr. patient. Der er derfor ikke noget økonomisk incitament eller gulerod for at ville gå den ekstra mil. Det gælder i hvert fald, hvis vi behandler under sygesikringen, som har et loft på hvor meget deres behandlinger må koste, hvis deres patienter skal have tilskud til behandlingen. Hvis ikke der behandles under sygesikringen, kan fysioterapeuten selv bestemme beløbet pr. behandling. Og så behøver du heller ikke at få en henvisning fra din læge til gengæld, skal du som patient selv betale hele beløbet for en behandlingen. Hvem vil du være tilbøjelig til at vælge? Selvom du måske ved, at der kan være forskel på behandlere, så hører jeg ofte patienter spørge:”er en fysioterapeut ikke en fysioterapeut?”. De tror altså, vi alle kan det samme og gør det samme.

Så vores sundhedssystem er altså opbygget på en sådan måde, at de behandlere som har et ydernummer mere eller mindre er sikret en fast indkomst, og derfor umiddelbart har både mindre tid og incitament til at gøre sig så dygtig som mulig. Det er også sådan, at selvom man er fysioterapeut, så kan man ikke bare få et ydernummer. Nej der er kun et bestemt antal ydernumre, og hvis du vil have et, så må du købe det af en fysioterapeut som har et, og det kan koste dig alt fra 500.000-4.000.000 kr. Lyder det ikke som en rimelig og overkommenlig sum for en nyuddannet fysioterapeut? Der er selvfølgelig mulighed for, at du kan blive en del af en klinik der har et ydernummer, men så skal du betale en del af din indtægt til klinikken for leje af lokaler og andre omkostninger. Det er selvfølgelig rimeligt, at man som indlejer skal betale sin del af de faste udgifter og leje af lokaler og udstyr. Men det ændrer ikke på, at systemet er forældet, konkurrenceforvridende og måske i strid med EU lovgivingen omkring konkurrence (en analyse fra jurastuderende). I 2006 anbefalede Konkurrence- og Forbrugerstyrrelsen, at man ændrede det nuværende system af disse årsager. Ingenting ændringer er foretaget. Og hvis i tror, at der kommer ændringer fra Danske Fysioterapeuter, tager I også fejl. Alle i bestyrelsen og cirka halvdelen af deres medlemmer sidder på en lille skattekiste af et ydernummer, og det vil man forståeligt nok ikke bare opgive.

Men det skulle slet ikke handle om ydernumre! Det skal nemlig handle om behandling og effekt. Den dag i dag er der stadig mange der tror, at fysioterapi er noget med massage. Der er desværre også fysioterapeuter, der stadig masserer deres patienter. Og selvom det er behageligt og afslappende, så bør massage kun fylde en meget lille del af behandlingen, hvis overhovedet det bør være en del af behandlingen. Efter min mening har massage meget sjældent sin berettigelse i forhold til at afhjælpe årsagen til dine symptomer. Der er selvfølgelig også ultralyd, laser og EL terapi! Selvom der er udvikling indenfor disse redskaber, er den nuværende evidens på området meget svag eller manglende. Det betyder, at der ikke er evidens for effekt, og med ultralyd er der endda måske en negativ effekt. Under alle omstændigheder bør disse redskaber ikke fylde for meget af behandlingen, med mindre du som patient oplever en væsentlig effekt. Hvis hele din behandling er af passiv karakter, kan du være ret sikker på, at du har fundet dig en dinosaur. Behandlere som elsker passiv behandling, ligesom læger, har generelt i min bog ikke opfundet den dybe tallerken. Og nu ja er der så lad mig lige hurtigt tage fat i lægerne.

De kære læger. Ja hvad skulle vi gøre uden dem? Selvom det nu er bevist, at man ikke længere kan bruge CT, MR og røntgen til meget i forhold til diagnosticering af smerter, så ændrer det ikke på, at vi stadig bruger tonsvis af skattekroner på stadig at foretage disse scanninger. Og selvom vi kan blive enige om, at det er fantastisk hvad man kan se på disse scanninger, så er det bevist, at vi ikke kan beslutte efterfølgende behandlingstiltag fra disse. Men det gøres der stadig. Det er fandme godt, at der ikke er brugerbetaling på læger og speciallæger! Der får vi virkelig noget for vores skattekroner, og derudover arbejder de også lyn hurtigt. Fra du oplever smerte, til du bliver diagnosticeret hos en eller flere læger tager gerne 1-3 måneder. Tror du at dine smerter bliver nemmere eller sværere at komme til livs jo længere du har dem? Din behandling består ofte i en af følgende kategorier: Kom igen om 14 dage, smertestillende medicin, operation, injektion af binyrebark hormon og sidste skrig akupunktur. Mange af jer vil måske gå til forsvar for lægerne, for måske nogle af disse tiltag har virket for jer! Men jeg har et spørgsmål som jeg gerne vil have i stiller jer selv. Bare fordi du tager batteriet ud af røgalarmen, betyder det så der ikke er nogen brand?

For mig er det meget simpelt. Du kan ikke anskue kroppen og smerter ud fra et stilbillede eller i 2D. Du er nødt til at analysere kroppen i funktion og se den i 3D. Du er også nødt til at forstå smerte ud fra en biopsykosocial sammenhæng som du kan læse om her. Hvor mange af jeres læger har denne tilgang til behandling?

Men hvordan skal du forholde dig når du oplever smerter? Jeg vil generelt ikke anbefale, at du træner dig gennem og ud af smerten. Nogle har denne tilgang og for nogle hjælper det, men i min verden vil kroppen ikke indlære nye bevægemønstre der er smertefulde. Smerte ændrer alt, din søvn, din måde at bevæge dig på, DIG! Det er derfor vigtigt at finde ud af hvorfor du har smerter, hvad der gør at du bliver ved med at have smerter, og hvad du selv kan gøre, for at forebygge eller hjælpe dig af med smerterne. Dette kan for eksempel gøres ved en samtale med dig, hvor du fortæller din historie, en undersøgelse af din krop, en analyse af din måde at bevæge dig på.

Der er mange dygtige behandlere derude, men lad mig alligevel give dig 2 gode råd, som du kan bruge til at være kritisk i forhold til din behandling.

1. Du bør ikke lave øvelser der er smertefulde og/eller øger dine smerter efter du har lavet dem. Der er faktisk en undtagelse til dette punkt. I Mckenzie som er en fysioterapeutisk behandlingsmetode er det indenfor rammerne at lade dig lave øvelser der er smertefulde. Smerterne må dog ikke øges væsentligt og hvis de øges lidt skal centraliseres for at den anses for at være den korrekte behandlingstilgang. Centralisering forstås ved eksempelvis rygsmerter med udstrålende smerter til benet. Hvis smerterne øges lidt i lænden men til gengæld forsvinder ned i benet anses dette for succes.

2. Hvis ikke du får det bedre af behandlingen, eller effekten forsvinder efter behandlingen og dette mønster gentager sig, så bør du overveje at skifte behandler. En af mine mentorer har sloganet ”Better in four or no more”. Hvis ikke hans behandling har haft effekt, og han har set dem 4 gange afslutter han sit behandlingsforløb med patienten. Det skal lige tilføjes, at han generelt kun ser sine patienter 1, gang fordi han simpelthen er så dygtigt (John Iams).

Simon Kirkegaard

Leave a Reply