Akutte skader

Den akutte behandling starter så hurtigt som muligt efter skaden. Målet med den akutte behandling er primært at forhindre yderligere skade. En effektiv akutbehandling vil kunne reducere blødningen, arvævsdannelsen, antallet af komplikationer og genoptræningsperioden. Behandlingen følger principperne for kompression, mobilisering og elevation, for at bibeholde muskelmassen samtidig med størst mulig tilgang af næringsstoffer og størst mulig transport væk af affaldsstoffer og dødt væv.

En Dansk version af et Kelly Starrett citat som forklarer tingene “ud med skraldet og ind med dagligvarerne (garage out, groceries in)”.

Lige når skaden er sket, skal du hurtigst muligt få kompression af området. Derefter elevere området over hjertehøjde, og kontraintuitivt skal du faktisk bevæge området så meget som muligt indenfor smertegrænsen. I gamle dage kom man is på området, men dette har vist sig at forhale healingsprocessen samt øge hævelse.

Hvis du er i tvivl om noget er brækket så tag på skadestuen og få det tjekket. Hvis uheldet er ude, og du har brækket en eller flere knogler, anbefaler jeg at du får så lidt som muligt immobiliseret. Det giver dig som patient et større ansvar for at passe på din krop, men samtidig giver det dig mulighed for bedre at kunne bruge dine muskler. Det øger transporten af både skrald og dagligvarer og minimerer muskelmassetab.

Du kan roligt bestille en tid ved akutte skader for at få en vurdering af skadens omfang, og inspiration til hvordan du hurtigst kan rehabilitere dig tilbage til dit normale funktionsniveau. Dog skal du forberede dig på, at det ofte er meget lidt manuel behandling man kan udføre ved akutte skader, og at det i sagens natur er gavnligt for dig, at du oplever smerter således, at du ikke påfører dig selv yderligere skade.