Rygdag på Glostrup Hospital – Del 1

Når ryggen gør ondt!
DEL 1

Således lød titlen fra Glostrup Hospital og Gigtforeningens, da de inviterede på rygdag på Glostrup Hospital onsdag den 4. september 2013. Gode intentioner men skamlige og fejlagtige informationer på samlebånd.

I invitationen blev der lokket med følgende ”Mange af os går rundt med ondt i ryggen, men hvad er rygsmerter egentlig, og hvad kan man gøre ved dem? Kom til Glostrup Hospitals og Gigtforeningens rygdag og bliv klogere på din ryg.”

Selvom overskriften i sig selv er misvisende, blev jeg stadig glad, da jeg læste deres invitation, da jeg syntes der klart blev lagt op til en både informativ og praktisk tilgang til rygsmerter. Et foredrag hvor man ville få redskaber til bedre at håndtere sine smerter og sin dagligdag. Denne glæde var dog meget kortlevet, da den blev skudt i sænk af første foredragsholder overlæge, dr. med. Anne Keller, efterfulgt af en af mine stjerner Professor i rygsygdomme overlæge Tom Bendix og tragisk afsluttet af overlæge Thomas Peter Enggård som fortalte hvad Smerteklinikken kunne tilbyde, før vi fik en tiltrængt pause.

Efter en 20 minutters pause hvor jeg prøvede at falde til ro over den angstprovokerende og fejlfyldte information til de mange fremmødte, kom fysioterapeut Ulla Lyskær på banen. Hun fremlagde fysioterapien på Glostrup Hospitals nye syn på rehabilitering og genoptræning af rygsmerter. Det var overraskende forfriskende, og informationerne var nemme at tage at føle på, og budskabet var klart. Din ryg er stærk, og du skal i gang med at bruge den normalt igen. Den knækker ikke, og du går ikke i stykker! Der blev efter min mening præsenteret mange gode behandlingstrategier, men som du vil læse senere, manglede der efter min mening stadig den vigtigste komponent i behandlingen.

Sidste foredragsholder var overlæge Lars Nimb som talte om rygkirurgi og viste videnskabelige spændende fakta på power point for lige at slå sidste søm i kisten. Selvom han fik hevet nogle meget høje procenter op for succesraten for forskellige kirurgiske indgreb hvor man vidst skal være lidt af en kreativ statistikker, malede han ikke et lyserødt billede af kirurgi men et mere realistisk nuanceret billede hvor at kirurgi er sidste mulighed.

Uden at gå for meget i detaljer med hver enkelt foredragsholder vil jeg prøve at forklare baggrunden for min holdning til foredragene, som uden tvivl havde de bedste intentioner. Desværre tror jeg, at de fleste der kom med smerter og ville have gode råd gik der fra mere depressive, frustrerede og måske endda med flere smerter. Jeg vil i Del 2 beskrive hvad smerter er, hvorfor vi får dem, hvorfor hjernen er i centrum og hvorfor opfattelsen og konteksten af vores sanseinput er alfa omega.

Leave a Reply